Bilder og blogg – hva er lov?

Bilder er en viktig del av det å blogge, men det er også lover og regler som du bør vite om. Bilder du selv har tatt er det helt greit å bruke, så lenge de er av allmenn og aktuell interesse. Du kan for eksempel ta bilde av 17. mai paraden i Oslo og legge det ut, men om du tar bilder av individer eller grupper, krever dette samtykke fra de som er avbildet, før du laster de opp.

Du kan også laste opp profesjonelle bilder som vises som reklame for fotografens bedrift, dersom det ikke er gitt forbud mot dette. Når du bruker et bilde fra andre kilder, bør du sjekke om de for eksempel har en «Creative Commons» lisens. Disse varierer i hva du kan bruke de til, men de fleste lar deg bruke disse videre, med visse forbehold.

Bilder som er kjøpt gjennom tjenester som iStockphoto.com vil også ha spesifikke lisenser på hva du kan gjøre med bildene. Derfor er det viktig å sette seg inn i dette. Det er greit å vite hva du kan bruke verkene til, slik at du ikke går på en smell, fordi du ikke sjekket om du kunne bruke bildene på forhånd.